Köpa JRT

Information till dig

som ska köpa valp


Kontakta gärna de olika uppfödarna och bilda dig din egen uppfattning om vilken uppfödare som du kan trivas med.


Vill du veta mer om föräldrarna kan du gå in på SKK:s hunddata och söka på hundens namn eller registreringsnummer


Skall du köpa en Jack Russell Terrier (JRT) så läs noga igenom nedanstående information först. Köper du en oregistrerad JRT är det som om du skulle köpa en blandrashund. Att köpa JRT idag kan vara svårt för det finns de som är SKK-registrerade, samt ett stort utbud på oregistrerade dvs ”blandraser”. Observera att registrera i SJV (Svenska Jordbruksverket) endast är ett ägarregister och inte är detsamma som en registrerad/stambokförd hund i SKK (Svenska Kennelklubben). Det är endast hundar registrerade i SKK som räknas som renrasiga.


 

- Tryggt hundköp - för dig och din valp


När du köper en hund får du en nära vän som kommer vara en del av din familj för många år framåt. Till skillnad från en ny tv-apparat eller en vinterjacka är det ingen vara som du byter ut eller slänger efter några år. Att du kan känna dig trygg i ditt hundköp är därför extra viktigt.- Köp en registrerad hund


Om du köper en valp registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK, kan du känna dig trygg i förvissningen att valpen har haft det bra under sin uppväxt. Alla uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska följa regelverk som bland annat säger att hundhållningen ska vara god, att tikarna inte ska behöva valpa för ofta och att hundar med kända sjukdomar och defekter inte ska användas i aveln. Svenska Kennelklubbens kennelkonsulenter gör besök hos alla registrerade kennlar för att hjälpa uppfödarna och se till att allt står rätt till. Läs SKKs Grundregler som alla medlemmar inom Svenska Kennelklubbens ska följa.


Att köpa en i SKK registrerad rashund innebär också att du vet vad du kan förvänta dig av din valp när den blir vuxen. Även om det finns individuella skillnader kommer en schäfervalp att se ut som schäfrar gör mest och bete sig som en när den blir vuxen. Köper du en blandras är det svårt att veta vad resultatet kommer bli eftersom man inte på förhand kan veta vilka egenskaper som nedärvs från respektive förälder.


När du köper en hund av uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska du alltid få med dig ett registreringsbevis utställt av SKK, ett veterinärintyg som är högst 1 vecka gammalt samt ett köpeavtal (se nedan).


 

- Köpeavtal ger extra trygghet


Alla uppfödare inom Svenska Kennelklubben ska använda det köpeavtal som SKK tagit fram i samarbete med Konsumentverket. Avtalet innebär en trygghet för såväl köpare som säljare och minimerar riskerna för framtida tvister. I SKKs köpeavtal regleras bland annat vad som menas med dolda fel, vilka möjligheter köparen har att lämna tillbaka valpen med mera. SKKs köpeavtal finns endast tillgängliga för uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben.


 

- Veterinärkontroll och vaccinationer


Tidigast en vecka innan leverans ska valpen ha veterinärbesiktats med intyg om detta på särskilt formulär. Valpen ska också ha avmaskats mot inälvsparasiter minst två gånger innan leverans.


SKK rekommenderar att alla valpar vaccineras mot såväl valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC) som parvovirusinfektion och parainfluensa (kennelhosta).


 

- Försäkringar för ett tryggt hundägande


En valp är som ett yrväder och nyfiken på omvärlden. Allt kan hända och då behövs en bra försäkring. Du bör teckna din försäkring så snart du fått hem valpen, helst samma dag. För att få det bästa skyddet ska du försäkra valpen innan den fyllt fyra månader. Det är viktigt att hålla valpen oavbrutet försäkrad, eftersom ett avbrott i försäkringsskyddet kan leda till en minskad omfattning av försäkringen.


Var också noga med att fråga uppfödaren om din valp är försäkrad mot dolda fel, det vill säga fel som kan finnas redan vid leveransen men som inte syns just då. Det är viktigt att du får ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar när du hämtar din valp för att försäkringen för dolda fel ska gälla. På ditt köpekontrakt från SKK kan ni tillsammans avtala om hur valpen ska vara försäkrad.


Kontrollera även att hemförsäkringen innehåller en ansvarsförsäkring. Som hundägare har du strikt hundägaransvar, vilket innebär att du är ansvarig för alla skador som din hund kan orsaka. Orsakar din hund till exempel en bilolycka kan det röra sig om betydande belopp.